Fra otte æg til to unger

10. juni 2015.

Jeg har haft lejlighed til at følge lidt med i vores musvit-families futten rundt i haven i dag, og det er i sig selv hyggeligt. Ungerne følges ad og de pipper konstant - de tigger om mad. Forældrene følger bagefter, og holder helt sikkert samling på flokken. Ungerne hjælpes ind imellem med lidt mad, men inden længe skal de klare sig selv.
Desværre kunne jeg på intet tidspunkt tælle mere end to unger. Så mon ikke vi bare kan konstatere at E-kuldet krympede fra otte æg i starten, til to flyvefærdige unger.

musvit
De to musvitunger fra vores E-kuld futter rundt og pipper og pipper....

musvit
...mens en voksen musvit følger med, og hjælper dem alt hvad den kan :o)


Nu er redekassen tom

6. juni 2015.

musvit

Eller nej, helt tom er den ikke - den døde musvitunge ligger alene tilbage. Og som det kan ses på dens udvikling, nåede den det næsten. Jeg bliver nok nødt til at tømme redekassen!

Nu håber jeg bare at de to - eller måske endda de fem andre har det godt, ude i den store vilde og virkelige verden :o)


De har taget et døgn mere...

5. juni 2015.

...i redekassen, og det gør mig en smule urolig for de tre forsvundne unger. Normalt flyver ungerne fra reden nogenlunde samtidig, så hvorfor er disse to stadig tilbage? Jeg kan have en mistanke om at der har været en unge-tyv på spil, og det kan måske også forklare den ene døde unge i kassen. Jeg ved det ikke, men jeg glæder mig over disse to:

musvit

Se dagens video fra redekassen: klik her 


E-kuldet på vej ud?

4. juni 2015.

I morges var der højlydt og lystig pippen i redekassen, og da jeg kom hjem i eftermiddags var der stilhed. Jeg tænkte at jeg nu skulle nyde at se de seks musvitunger futte rundt i haven og blive fodret af deres forældre, men jeg kunne ikke se eller høre dem nogen steder. Efter et par timer tændte jeg PC'en i håb om at jeg kunne få forbindelse til kameraet i redekassen, og jeg var heldig:

musvit
Til min overraskelse kunne jeg se to unger og en voksen...

musvit
...som efter lidt fodring og oprydning fløj ud.

musvit
Da den voksne var fløjet, kunne jeg desværre også se en død musvitunge :o(

Jeg gætter og håber på at tre "manglende" musvitunger nu er et eller andet sted ude i haven og bliver fodret der, og at de to sidste levende unger blot har valgt at vente til i morgen med at se verden på en ny måde.


Jeg har kæmpet...

1. juni 2015.

...med manglende forbindelse mellem PC'en og kameraet i redekassen siden den 12. maj, og på et tidspunkt gav jeg slet og ret  op.
Jeg havde prøvet at af- og geninstallere software flere gange, jeg havde tjekkeet stik og ledninger og jeg havde gjort næsten alt. Det eneste jeg ikke prøvede var at tjekke kamera og ledninger/stik i selve redekassen, jeg ville trods alt ikke forstyrre musvitterne så meget i deres projekt.
Men intet hjalp, og jeg gav op. Jeg overbeviste mig om, at jeg måttet "nøjes" med at følge med i vores E-kulds udvikling udefra. Det har også været OK, og siden den 17. maj har de to voksne musvitter fløjet i fast pendulfart  ind og ud af kassen, ind med mad og ud med klatter. Så der har selvfølgelig ikke været tvivl om, at der var unger i kassen, og slet ikke i den sidste uges tid. Ungerne i kassen kan slet ikke holde mund, de pipper og larmer hver gang der er en lyd, og specielt når forældrene flyver ind i kassen med mad.

I dag prøvede jeg lige igen, om der mon skulle være forbindelse til kamerakassen. Jeg blev næsten forskrækket, for se lige hvad jeg fik på skærmen: 

Se dagens video fra redekassen: klik her 


Der er forbindelse...


...og jeg kan tælle 6 musvitunger.


...og de har allerede fine fjer på vingerne!

Jeg gætter på at ungerne er godt to uger gamle nu, så jeg forventer at de forlader reden allerede om 5-6 dage. Og fine er de da :o)


Ingen "hvalpe" endnu...

12. maj 2015.

musvitter redekasse med kamera

...heldigvis. Vejret er bestemt ikke til små nyfødte musvitunger lige nu, de skal ha' en masse insekter for at kunne vokse sig store og stærke. Jeg håber på sol og varme (og insekter) i de kommende dage, det kan nemlig ikke vare længe før æggene klækker.


E-kuldet er (måske) på vej

6. maj 2015.

Vi har ikke haft rugende fugle i vores redekasse med kamera siden 2010, og fakta er at vi kun har opfostret fire kuld i den tingest. Det startede meget godt med et kuld musvitter i 2009 og så tre kuld skovspurve i 2010. Siden har ingen fugle været interesseret i redekassen, og mine tanker har gået på at flytte den.
Jeg har ikke flyttet redekassen. Men sidste sommer beskar jeg birketræet som den sidder på, så der ikke længere er så mange grene som hænger ned foran den. Og måske har det været opskriften - der er i hvert fald aktivitet nu:


I går aftes røbede et kamera-tjek at noget er under opsejling...


...og da jeg kom hjem efter arbejdsdagen i dag, blev begivenheden bekræftet.


Hun ser ud som om hun ruger, men hvad er der under hende?


Den er god nok, der er æg....


...otte flotte musvitæg :o)

Jeg håber sådan at dette kuld lykkes, på samme måde som jeg håber på alle de andre fuglekuld rundt omkring i vores have. Men dette har vi mulighed for at følge med i helt tæt på, og når jeg tænker tilbage på kuld A, B, C og D i 2009 og 2010, så glæder jeg mig allerede til at se udviklingen dag for dag. Jeg HÅBER :o)..


  ***  

  tilbage til:  
  Fugle-forsiden  

  ***  

  tilbage til:  
  Kamerakassen  

  ***  


***

Lademanns Naturfører skriver bl.a. om musvitter:

Musvitten er almindelig ynglefugl i løv- og blandskove, parker, alleer og haver.
Yngletiden er fra april til juni, og de får 1-2 kuld om året.
Kuldene består af 8-10 æg som ruges i 13-14 dage. Det er kun hunnen der ruger, men både hunnen og hannen fodrer.
Ungerne er i reden i 15-20 dage.

****** Document made with KompoZer ***