Bestanden af havørne i Danmark er steget 

19. april 2013.

Der er livlig aktivitet i ørnereden, det første æg klækkede for to dage siden og der fodres og nusses omkring den første lille "hvalp". Det er spændende hvornår nr. 2 vil se dagens lys.


Nr. 1 fodres :o) Skærmdump fra live-kameraet i dag kl. 17.44

Følg med her: DOF's havørne live


Live fra en dansk havørnerede

29. marts 2013.

Fantastisk projekt: Dansk Ornitologisk Forening har sat et solcelledrevet kamera op ved en havørnerede, et hemmeligt sted i Danmark! Så hvis alt går godt, får vi mulighed for at følge denne prægtige fugls unger fra æg til flyvefærdig. Der er to æg i redden, og de passes fint af forældrefuglene :o)


Skærmdump fra live-kameraet i dag kl. ca. 16.35

Følg med her: DOF's havørne live


Rigtig flot fyr

24. marts 2013.

Vi har stadig hård nattefrost, og vejene her i området er stadig drilske med både fygesne og nysne. Men foråret ER startet, i hvert fald for fuglene.
De har travlt med at kæmpe om redepladser og territorier. Fasanterritoriet som bl.a. omfatter vores foderbræt er for tiden besat af en rigtig flot fasankok som i den seneste måneds tid har haft sin daglige "patrulje" i området. Og de sidste par morgener har han yndet at posere på vores teresse.


Rigtig flot fasankok vi har i år, næsten en...


...silverback. Bare han nu ikke løber ud foran en bil !!!

Billederne er taget igennem terrassedøren, så der er lidt pletvise sløringer. Det skyldes dels hundesnuder på ruderne, og selvfølgelig også at nogen ikke har pudset dem. Ha-ha.


Decorah Eagles

7. april 2012.

Tingene forløber planmæssigt i ørnerede, og alle tre unger har allerede set dagens lys. De har fået navnen D12, D13 og D14, og de kom ud af æggen henholdsvis den  27., 28. og 31. marts.


Skærmdump fra web-cam i dag kl. ca. 16.00 (Dansk tid)

Følg med hos Decorah Eagles her: www.ustream.tv/decoraheagles


Decorah Eagles

2. marts 2012.

Her i Danmark har vi det skønneste forårsvejr man kan tænke sig, hos "mine" ørne i Iowa er temperaturen -1ºC og det er snevejr.


Skærmdump fra web-cam i dag kl. ca. 16.45 (Dansk tid)

Ørnene har nu lagt tre æg, og vejret ser ikke ud til at genere dem. Men de har selvfølgelig heller ikke noget valg: skal de have ungerne på vingerne i ordentlig tid, er de nødt til at begynde nu.
Første æg blev lagt den 17. februar, andet æg den 20. februar og det tredje æg den 24. februar. Rugetiden er ca. 35 dage, så de to gamle ørne har i den kommende tid god tid til at ligge og tænke over tingene mens de holder æggene varme, før de får travlt med at fodre.

Følg med hos Decorah Eagles her: www.ustream.tv/decoraheagles


Hvidhovedet havørne

7. februar 2012.

Sidste år tilbragte jeg mange hyggelig stunder på www.ustream.tv/decoraheagles ,hvor jeg fulgte tre ørneungers udvikling fra bitte små skravl, til store flyvefærdige fugle. Og lige nu er der der lagt op til endnu et eventyr. Det "gamle" ørnepar bestrider stadig reden, og de har allerede parret sig. Så jeg håber vi får lov til at følge med i endnu en succeshistorie.


Skærmdump fra web-cam i dag kl. ca. 16.15


Skærmdump fra web-cam i dag kl. ca. 16.50

Hvis du har lyst til at følge med i dette års ørnekuld helt fra start, er det nu du skal "hoppe på vognen". Sidste år blev de tre æg lagt henholdsvis 23. februar, 26. februar og 2. marts, og bliver det på samme tidspunkt i år, så er det jo lige om lidt.
Der transmiteres live via web-cam døgnet rundt fra reden som befinder sig i Decorah, Iowa i USA. Men på grund af tidsforskellen (7 timer), er der ikke meget aktivitet at se før over middag Dansk tid. Prøv at kigge forbi - jeg syntes i hvert fald det er fantastisk at jeg hele tiden kan følge med i, hvad der sker i reden så langt væk netop i dette øjeblik :o)

Følg med hos Decorah Eagles her: www.ustream.tv/decoraheagles


Nye solsortunger

22. juli 2010.

For et par dage siden hoppede solsortenes andet kuld af reden inde i staldbygningen. Og det har betydet lidt forsigtig færden derinde, vi vil jo helst ikke forstyrre ungerne alt for meget. Her i eftermiddags var der så et enormt leben og "snakkeri" derinde, så vi valgte at lade være med at lukke porten op, men blot holde den lidt på klem. Så kunne hundene da i hvert fald ikke komme ind og drille ungerne.
På et tidspunkt blev jeg opmærksom på at der var meget højlydt pipperi lige omkring porten, og sandelig om ikke der pludselig kom en lille solsort-unge ud:


...og den kigger til højre...


...den kigger til venstre...


...og den prøver forsigtigt at kalde. Der måtte da være nogen som lyttede...


...ude i den store verden. Men den var faktisk helt alene i næsten et helt minut...


...før Far Solsort kom til undsætning med et bær...


...som hurtigt blev indtaget...


...og så ville Unge1 da forresten gerne ha' mere...


...men Far Solsort var hurtigt væk igen.


I mellemtiden var Unge2 blevet tiltrukket så meget af lydene uden for staldens mørke, at den også var hoppet ud i lyset...


...og da Unge1 blev fodret igen...


...drister den sig til at komme med frem i "første række"...


...hvor Far Solsort li'som sagde: kom så unger, vi skal denne vej.
Og hurtigt var de væk alle tre.

Efterfølgende har jeg været ovre i staldbygningen hvor jeg kunne høre, at der er mindst en unge mere. Og den skal nok komme ud inden længe.


Så kan de godt flyve ud!

26. juni 2010.

Solsortens unger flyver fint fra hanebånd til hanebånd nu, så nu kan de godt se at få lettet bagdelen og flyve ud i den store verden.


Flyvefærdige solsorteunger


Solsortens unger

21. juni 2010.

Så har vi balladen! Solsorteungerne steg ud af reden i går, og nu render de rundt ovre i staldbygningen. Deres rede er godt placeret oppe i vinduet i gavltrekanten mod nord, og forældrefuglene har i hele rugeperioden benyttet det åbne vindue i den sydvendte gavltrekant, til ind- og udflyvning.

Solsortunge 2010

Men nu er ungerne hoppet ud af reden, og nu er de alle vegne i hele staldbygningen. Det giver bestemt risikabel nysgerrighed fra hundenes side, så den næste uges tid bliver ikke sjov at komme igennem.
Det tager ca. fem dage fra solsorteungerne har forladt reden, til de er flyvefærdige. I den periode hopper de rundt på jorden - i vores ungers tilfælde på staldgulvet - og er selvfølgelig et meget nemt bytte for hunde, katte og andre firbenede kødædere.
Jeg håber at vi kan give disse små fugleunger så meget ro, at de kan komme godt på vingerne, inden de skal forlade staldbygningen.

Men det er bestemt ikke en ønskesituation. For et øjeblik siden skulle jeg hente foder til alle havens andre fugle, og så sad der sådan en lille bange fætter og kiggede mig lige ind i øjnene. Det er altså ikke nemt at undgå at skræmme dem :o(



Redekasser og velfærd

11. juni 2010.

Jeg er blevet  lidt usikker på, om vores redekasser lever op til nutidens eventuelle standarder for fugles velfærd.

Vogel-Heim1

Lige nu går jeg og overvejer, om jeg mon skal indhente tilbud på ombygning af de fire redekasser som vi har hængende i haven: er det sådan fuglene skal ha' det ? :o)


Blåmejser i fundamentet

8. juni 2010.

En lille travetur rundt på grunden afslører mange fuglereder for tiden, altså hvis man slår ørerne ud og lytter. Ungerne kan ikke tie stille, de er sultne og kan slet ikke lade være med at pippe. Og har man lidt tålmodighed og venter bare et øjeblik, så afslører forældrene hvor reden er - de kan nemlig ikke lade være med at fodre. Det var på den måde jeg opdagede blåmejsernes rede i vores staldbygnings kampestensfundament.

Blåmejse i staldbygningens fundament 1

I eftermiddags satte jeg mig med kameraet blot 5-6 meter fra indflyvningshullet, og det varede ikke længe før der var en "madpakke" klar til de små inde bag stenene.

Blåmejse i staldbygningens fundament 2

Og hvor der kommer fuglemad ind, kommer der selvfølgelig fugleklatter ud! Men tro mig: disse små hurtige fyre er bestemt ikke nemme at fotografere. Efter en halv times tid havde jeg et hav af billeder på memorykortet af indflyvningshullet UDEN fugle, men heldigvis også disse to sådan nogenlunde billeder :o)


Strandskader i Bøgesø

2. juni 2010.

På vores østmark er der en lavning som er lidt besværlig sådan landbrugsmæssigt. Den er våd og fugtig - ja, ofte står den under vand. Og det har den faktisk gjort hele dette forår. Og det har tiltrukket et strandskadepar så meget, at de har været gæster her i snart et par måneder. Og faktisk tror jeg at de mener deres visit alvorligt, for se lige hvad der skete i dag:


De to strandskader leder efter hvad der er at finde...


...og den ene strandskade finder den anden....


...og et øjeblik senere leder de igen efter hvad der er at finde.

Jeg syntes jo at det er sjovt med dette strandskadepar lige uden for min dør, men faktisk er det ikke rigtigt smart. Om meget kort tid er dette lille vandhul tørret ud, og så er der ikke føde til dem og deres eventuelle unger. Og der er også lige en anden ulempe med strandskader: de larmer rigtigt, rigtigt meget i deres flyveflugt, specielt meget sent om aftenen og meget tidligt om morgenen. Men selvfølgelig: hvis de finder på at bygge rede her, så er de velkomne, og jeg ønsker dem alt mulig held med det :o)


Spættetid

27. marts 2010.

Forårsspætte

Vinteren har været lang og den har helt sikkert mange fugleliv på samvittigheden. Men i hvert fald én af vores spætter har klaret sig igennem den kolde tid - den var på visit i dag. Og ikke nok med at jeg blev glad for at se den, jeg blev også glad for at jeg tog mig sammen til at vaske vores vinduer i sidste weekend. Dette foto er taget igennem et næsten rent stuevindue.



Vores høns

24. februar 2010.

Der er bestemt ikke tvivl om at fuglene er sultne, det vidner besøgstallet ved fuglebrættet alt om. De små fugle kommer flittigt og spiser frøblanding, brød og æbler, og lidt senere kommer rovfuglene og spiser dem. Og nu har agerhønsene også fundet stedet.

Agerhøns1
Seks sultne agerhøns er på vej mod et hurtigt måltid...

Agerhøns2
...og så snart de er fremme bliver der spist...

Agerhøns3
Men der skal også holdes øje - de er forsigtige og hurtige, vores høns.


Spætter

15. juli 2009.

I år har vi haft flittigt besøg af to spættepar ved foderpladsen, og det har somme tider givet anledning til lidt ballade. For spætter vil vist helst ikke dele - i hvert fald ikke med andre spætter.
Og da deres unger blev flyvefærdige blev der rigtigt gang i den. Men der var mad nok til dem alle, og en dag midt i juni fangede jeg et øjeblik, hvor en af spætteungerne blev stopfodret.

Spætteunge

Spættefodring 1

Spættefodring 2

Spættefodring 3

Spættefodring 4


...på bare en uge

22. maj 2009.

I dag er det en uge siden, de første af vores musvitunger så dagens lys. Og jeg skal da lige love for, at der er sket noget i redekassen siden da.

en uge gamle musvitunger
Fra 15. til 22. maj - sikke en udvikling :o)

De havde sådan nogel små bitte vinger, lige da de kom ud af æggene. Vingerne er nu meget udviklede, og der er endda små fjer på dem. Men de skal selvfølgelig også bruge dem lige om lidt.


Agerhøns

21. maj 2009.

Agerhøns i haven, det er da hyggeligt. Normalt ser vi dem nede på den store græsplæne, men de sidste par dage har de også besøgt os i indkørslen.

Agerhøns
Dér "tøffer" de lidt rundt, og forsvinder så lige så stille ud i rapsmarken.


Alle de fugleunger

17. maj 2009.

Jeg indrømmer det: mange stunder har de sidste par dage været brugt til at følge musvitterne og at der er kommet unger i redekassen.
Men jeg har bestemt ikke glemt, at der også er fugleunger på vej i staldbygningen. Dér ligger solsorten nemlig og ruger på hendes æg. I sidste weekend talte jeg fire æg i reden, og moder-solsort har ruget flittigt lige siden. Og i dag fik jeg lov til at fotografere.

Solsorten ruger
Solsorten er ikke tilfreds med at jeg fotograferer, men hun bliver liggende.

Som det kan ses på billederne fra redekassens indre, fodres der flittigt. Og selv om ungerne kun er et par dage gamle, er de allerede blevet meget større. I starten var det kun hunnen der fodrede - hannen fløj ind i kassen og afleverede maden til hunnen, hvorefter hun fodrede. Sådan er det stadig, altså hvis hun er i kassen.
Hvis hun ikke er der, så kigger han en gang ud af hullet, og er hun ikke "lige om hjørnet" så fodrer han selv. Ellers er det stadig hende der "regerer" derinde.

Jeg prøvede i dag at fotografere musvitparret fra den udvendige side af redekassen. Og det var bestemt ikke nogen nem opgave, for de er utrolig hurtige i deres ind- og udflyvning. Men det blev da til et par nogenlunde skud.

Musvitten flyver ind

Musvit på vej ud

Musvit fløjet fra kassen

Med til historien hører også, at hver gang ungerne er blevet fodret, så får de "skiftet ble". Det foregår ved at deres "klatter" samles op og evt. synkes, for på den måde at få dem fjernet fra kassen..... Måske er dét grunden til, at hannen så vidt muligt lader hunnen om at fodre! :o)


 Fugleunger i kassen

15. maj 2009.

Så lykkedes det - der er musvit-hvalpe i kassen :o)

De første æg er klækket
Det første billede af fugleungerne


Fugle i kassen

28. april 2009.

Tro det eller la' vær' - men der er altså musvitter i kassen! I eftermiddags var der hele 3 æg, og for lidt siden gik moder fugl til ro.
Jeg opdagede i lørdags, at redekassen var "positiv", for dér var der begyndt at blive bygget op med mos og hvad har vi ellers.
Hvis du vil følge udviklingen, så følg linket til højre (Redekassen), her vil jeg løbende uploade nyt i den glædelige begivenhed.

Det første tegn på fugle
25. april 2009 - det første tegn på liv i redekassen

 


Gæs og svaner

19. april 2009.

Det er længe siden, at Kelly og jeg har fået travet en tur til grusgraven. Men i dag tog vi os sammen, og sørme om ikke der var både gæs og svaner i søen. To svaner svømmede rundt og signalerede, at de ejede det hele. Men samtidig var der altså også omkring femten gæs, som bestemt signalerede, at de også ejer søen.

Svane i grusgraven

Gæs i grusgraven

Flyvende gæs i grusgraven


Musvitter i haven

9. april 2009.

Der er masser af musvitter i haven, men der er vist stadig ikke flyttet nogen ind i fuglekassen.

Musvit på fuglebold



Fuglekassen

15. marts 2009.

Fuglekassen er hængt op, og kablet til kameraet er inde. Så nu mangler der "kun" at den bliver sluttet til PC'en. Og så selvfølgelig, at der er nogle fugle, der flytter ind i den.

Fuglekassen

..


  ***  

  Kamerakassen  

Se hvad der sker i kassen lige nu:
redekassen

  ***  

  F-kuldet  
  april-juni 2015  
  Rødstjert

  *** 

  E-kuldet  
  april-juni 2015  
  Musvitter  

  ***

  D-kuldet  
  juli-august 2010  
  Skovspurve  

  ***  

  C-kuldet  
  juni-juli 2010  
  Skovspurve  

  ***  

  B-kuldet  
  april-juni 2010  
  Skovspurve  

  ***  

  A-kuldet  
  april-juni 2009  
  Musvitter  

  ***  



*** Document made with KompoZer ***